söndag 22 april 2012

Kunskap på menyn - om du tar tillfället!


Smaken, doften, själen. Öppna sinnen. Sättet är många att njuta en middag i andras sällskap. Jag tar dig med på några av mina middagar de senaste dagarna och ger mig själv tid att fundera på vad en middag kan bjuda på menyn av såväl mat, dryck, sällskap som kunskap – om man tar tillfället att ta det till sig…

Emad och Robin,
Flottaren i Vansbro
Måndagen tog mig till Flottaren i Vansbro, ett hotell som skiner upp en gång per år när det vankas Vansbrosimmet. Vårt besök var i mitten av april vilket knappast kan räknas som högsäsong. "vad är på gång ikväll då, musikafton kanske?" frågade vi receptionisten när vi checkade in för kvällens middag med säljledningen från Pyramidbageriet. Nix, var svaret. Det var inget på gång ikväll. "kanske ni har en gitarr att låna ut?" försökte vi. "du, detta är Vansbro - det är tråkigt här!" sa tjejen och det kändes som hon menade det. Sällskapet var dock i världsklass och vi fick en trevlig middag med många historier om Egypten av Emad, grundaren av Pyramidbageriet. Visste du att just denna dagen står solen i exakt rätt läge ovan pyramiderna för att en solstråle ska leta sig ner till dess mitt? Jag fick den kunskapen till mig denna måndag i en folktom matsal på Flottaren i Vansbro!


DLF årsmöte, Berns Stockholm
Torsdagen gavs tillfälle att tillsammans med ett stort antal kollegor från svensk dagligvaruhandel gästa Berns salonger i Stockholm i samband med DLF årsmöte. Tilläggas bör att denna bransch är kraftigt överrepresenterad av det manliga könet, så det blir många kostymer på middagen. För vår del på Sales Support var det en extra stor dag i och med att vår VD Pål valts in i Marknadskommittén. Vi var 2 stolta Killar från Hälsingland Pål och jag som lyssnade när de läste upp hans namn, detta var första gången ett säljbolag valts in i kommittén! Stort. Middagen gav sedan tillfälle att knyta nya kontakter med spännande varumärkesägare för kommande möjligheter. Visste du att man på 60-talet gjorde informationsfilmer om hur man bäst dumpade skräpet i havet genom att fylla lådor med sten och skräp?  Jag fick den kunskapen till mig denna torsdag bland kostymklädda branchkollegor på Berns i Stockholm.


Olle, Karlavagnen Strängnäs.
Fredagen blev aningen kaotisk då jag i ett stilla tillfälle av "det ordnar jag" lovat vår son Olle (7 år) att följa med honom till tandläkaren på förmiddagen hemma i Strängnäs. Det skulle ju passa tänkte jag när jag bokade det, för jag jobbade från Hemmakontoret i Strängnäs den dagen. Förvisso är jag utan bil just nu, men en snabb cykeltur skulle ta oss till tandläkaren så det skulle nog ordna sig. Vad jag inte räknat med var att det denna fredag vräkte ner snöblandat regn i massor! Olle var en hjälte i mina ögon och höll våra bådas humör uppe när vi cyklade i det kalla och våta snöblasket fram och tillbaka till tandläkaren. Väl tillbaka på skolan var vi frusna och blöta, Olle skulle ha gymnastik och hade just missat klassens lunchtid. "Men oj så ni ser ut ni två, gå genast in till matsalen och ta för er av lunchen! Det serveras tacobuffé, ät och torka er, så kan du ta Olle till gymnastiken sedan!" sa fröken. Det var ett skönt mottagande, fyllt med värme, vänlighet och helt oväntat! Vi tog för oss av den fina tacobuffén, pratade om cykelutflykten, skolan och dagen, plockade undan disken och gjorde sedan följe till gymnastiksalen där jag skildes åt för att cykla hem för fortsatt jobb. 1 dryg timme borta och så mycket upplevt! Visste du att barnen har "5 tysta minuter" som start på sin lunch för att få lugn och ro till maten? Jag fick den kunskapen till mig denna fredag bland glittrande barnögon på Karlavagnen i Strängnäs.


Tre tillfällen under veckan för bra mat, bra sällskap och möjligheter till ny kunskap! Tänk så många tillfällen man riskerar blunda för att ta till sig ny kunskap, oavsett om det är kring pyramider, skräpåtervinning eller matro om man inte tar tillfället i akt och tar till sig kunskapen som serveras. Bäst i veckan? Svårt, men måste jag välja så säger jag tacobuffé med Sveriges kommande superhjältar som ska ta över efter oss sedan, vilken energikick!


Hett just nu

Alkoholfritt. Främst på systembolaget och krogen, där de alkoholfria alternativen tar en allt större del av omsättningen. Vi ser det i flertalet ölsorter, där min personliga favorit är Carlsberg non alcoholic, men även bland alkoholfri must, där Kullamust har ett brett sortiment på systembolaget. Cox orange, Bel de boskop samt Ingrid Marie. Tänk att kunna välja bland äpplesorterna och servera en smakfull äpplemust som alkoholfritt alternativ! Dagligvaruhandeln börjar så smått förstå efterfrågan för alkoholfria alternativ och saluför numera såväl öl som äpplemust under brett sortiment. Det man kan fråga sig är när matbutikerna ska satsa på alkoholfria vinsorter så som systembolaget med framgång säljer. Klart är att vi numera har fler och roligare alkoholfria alternativ för såväl smaklökar som ögonfröjd att bjuda våra gäster som komplement. Skål!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar