söndag 7 oktober 2012

Skutsegling, Skärgårdshandel & Saltstänk!

Jag hade förmånen att tillbringa några dagar på skutsegling på Västkusten en helg i september. Min förväntan var att låta kroppen slita på däck och själen få tid till eftertanke och inspiration i en ny miljö. Befälsgruppen på skutan gav mig mer än så – de stärkte mig i min tes att en besättning som samarbetar, tar emot kommandon och är mottaglig för feedback kan slå rekord tillsammans.

Ida spanar efter pirater!
Skutan Atlantica tillhör Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola i Göteborg. Den är 26,2 meter lång med 134 ton deplacement och 32 kojer. En skönhet! Många är de tonåringar som seglat med SSKS skutor under åren och upplevt såväl naturens krafter som att lära sig ta order och vara en del av en besättning. Vi var ett gäng på 20 vuxna som hade lyckan att få ett underbart gäng som befäl på vår segling. 7 ungdomar på väg in i vuxenlivet som brinner passionerat för segling och att ha något gemensamt att samlas kring, nämligen skutorna.

 
Jag förundrades över ungdomarnas mognad när de instruerade oss i de olika insatserna vi skulle göra på däck och i byssan. Ödmjukt och tydligt fick de oss att arbeta som ett team, vilket snabbt får resultat. ”HISSA I KLOFALLET – BRA JOBBAT!” Tänk så skönt det är att få beröm efter att man gjort en gemensam insats! På samma sätt, att få en tydlig justering av hur man kan göra saker bättre, och att då ta emot det som konstruktiv feedback. När Ida sa till mig ”Björn - se till att ha sköljvattnet varmt i byssan när du diskar så torkar disken snabbare” så lärde jag mig något nytt, trots att kvinnorna i resesällskapet kanske inte riktigt förstod min glädje över att vid 42 års ålder fått denna kunskap till mig…

Efter dagarnas strapatser till havs la vi till i hamnar på kvällarna. Medan övriga i besättningen undersökte öarna så hälsade jag på i butikerna och fann en sann passion och stolthet för handel i Skärgården. På Åstol träffade jag Lars-Göran Eneflod. Han drev Åstols handelsbod och har 200 fastboende och ett 50tal sommargäster som sitt kundunderlag. Det var fascinerande att finna SVEGRO ROMANSALLAD i butiken. Tänk er, i växthusen på Ön Färingsö i Mälaren har salladen odlats. Därefter säljs och konsumeras den på ön Åstol, Västkustens skärgård!  

Åsa och jag laddar för ett besök på Åstols Handelsbod.

 
Käringön fann jag Eva Morberg som driver HANDLAR´N butiken. På frågan om hur många bofasta hon har svarar hon bestämt ”Vi är 100 bofasta, eller föresten vi är numera 98, för två flyttade igår”. Eva brinner för sin butik, Käringön och sina kunder kan jag lova! När vi frågade om det fanns någon bastu på ön så ringde hon helt sonika upp den enda som har uthyrningsbastu och ordnade så att vi kunde komma, trots den sena timmen på lördagen. Bra service! 
Eva bjuder på högklassisk service i sin butik på Käringön.


 


Egil, Felix, Ida, Gabbi, Erik, Robin och Axel.
 Underbara  ungdommar och befäl på skutan Atlantica!
Jag vinkar farväl till ungdomarna som förgyllt vår helg och önskar dem lycka till i livet. Skutsegling visade sig vara en bra upplevelse att komma ut i naturen med gamla och nyfunna vänner, att få uppleva styrkan i bra ledarskap och samtidigt att få stifta bekantskap med skärgårdshandel. Nu ska jag se till att våra säljare ger bästa förutsättningar för Lars-Göran och Eva inför nästa sommarsäsong i butikerna.  Rekordet då? För dig som inte upplevt när naturen skjuter på en 26 meter lång skuta i 11 knop kan jag varmt rekommendera en helg med gänget från SSKS. Slå 11 knop om du kan!
 
När jag vill minnas helgen tittar jag på den minutlånga mobilfilmen och känner saltstänket mot kinderna! Se filmen och inspireras till en helg med skutsegling.

 

 

Hett just nu

MJÖLK! När jag var i Östersund på butiksturné i veckan fann jag på flera ställen graffitti på höbalar med texten ”MJÖLK ÄR TJOCKARE ÄN VATTEN!”. Ett resultat av handlaren Lars Ocklind från ICA SUPERMARKET, ÅRE och hans initiativ att för en tid sedan höja priset på lokalproducerad mjölk med en krona och samtidigt själv skjuta till två kronor från egen ficka till de lokala mjölkbönderna i regionen. Initiativet spelar på det faktum att vatten på flaska säljs för betydligt högre pris i butik än mjölk samtidigt som bönder får det allt tuffare att gå runt. Effekten blev enorm. Konsumenter ända från Östersund vallfärdade till Åre för att köpa dyrare mjölk och visa sitt stöd till lokalproducerat. Representanter från ICA arrangerade studieresor till Åre för att se och höra vad Lars gjort, för att ta lärdom till sina lokala regioner. Mediauppbådet svängde från att anklaga Lars för PR-jippo till att vara lokal hjälte. För min personliga del gläds jag åt Lars framgång i media och idé då han har en speciell plats i mitt retailhjärta ända sedan jag själv hade honom som kund när jag var resande säljare i Jämtland på tidigt 90-tal och alltid fann roliga möjligheter att samarbeta med Lars och hans team med Tony&Kent i butiken ICA TRÄFFEN i Brunflo som han då drev.  Det var allt ifrån Gillette rakstugor till Barilla pastaexponeringar av storformat. Jag gläds även åt hans initiativ att få konsumenterna intresserade att ta sitt ansvar för en levande landsbygd. Gör vi inget åt det nu så finns det risk att vi inte har några mjölkbönder kvar. Bra Lars!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar